Para tasarrufu ve yatırım terimleri ekonomide önemli yer tutar ve bunların farkını bilmekte önemlidir. Para tasarrufu mali anlamda başarılı olmanın temel anahtarıdır. Kazandığından daha az harcayıp da kalan miktarı bankaya koyma işlemine para tasarrufu denir. Para tasarrufu aylık bütçenin bir parçası olmalıdır.
Yatırım, tasarruf edilen bir miktardan sonraki adımdır. Paralarını büyütmek isteyen ve servet oluşturmanın başlangıç yoludur yatırım. Tasarrufları bir hesapta tutup faiz elde etmek isterseniz çok düşük faiz miktarı kazanç elde edersiniz fakat yatırımlarınızı fon veya hisse senetlerinde değerlendirirseniz çok daha yüksek faiz miktarıyla karşılaşırsınız ve zenginlikte bu noktadan sonra büyümeye başlayacaktır. Neye yatırım yapmalıyım sorusunun cevabını araştırdığımızda öncelikle riskinizi yaymanın önemine dikkat çekmek gerekir. Bu doğrultuda yatırım fonlarının riski yaymakta en kolay yatırım aracı olduğu gözlenmiştir. Buna dayanarak parayı birçok çeşitli yatırım fonu için yatırmak önemlidir çünkü şirket başarısız olduğunda her şeyi kaybetmemek içindir bu formül. Başka yatırım araçları da vardır örneğin; gayrimenkule yatırım yapmakta önemli bir araç olabilir fakat kira seçeneğinin nasıl olacağına dikkat etmek gerekir. Yatırıma başlamak için en doğru zaman borcunuzun büyük bir kısmını ödedikten sonraki zamandır. Yani kazandığından daha az bir harcama yapmak ve borcun azalmasını beklemek yatırım için en doğru zamandır.
Yatırım ve tasarruf terimleri hakkında ayrı ayrı bilgi verdikten sonra bunları karşılaştırırsak, tasarruf; kısa vadelidir, harcamayı erteler, güvenlik uyarıları vardır. Yatırım; uzun vadelidir, gelecekte kar elde etme beklentisi vardır ve risk etkenleri barındırır.
Parayı biriktirmeli mi yoksa yatırım mı yapmalı sorusunun cevabını almak için herkesin finansal bir plan oluşturması önerilmektedir. Başarılı bir finansal plan içinse hedefler belirlenmelidir ve işleyen ve pratik bütçe oluşturulmalıdır. Finansal plan için ise kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler ve finansal stratejiler oluşturulmalıdır. Bunların dışında tasarruf yapmanında yatırım yapmanında sebepleri vardır. Tasarruf yapmanın nedeni beklenmedik acil durumlara karşı hazır olmak ve yatırım fırsatları için plan yapmaktır. Görüldüğü gibi bir nevi yatırım yapmanın temelini tasarruf yapmak oluşturur.