Boşandıktan Sonra Kadına Sosyal Yardım
Çeşitli nedenlere bağlı olarak boşanan kadınlara bağlı bulunulan il veya ilçedeki Kaymakamlık, Valilik, Belediye veya Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından çeşitli sosyal destek hizmetleri sunulabiliyor. Bunun haricinde boşanan kadınların yasal kapsamda gerekli şartları taşıması durumunda dul maaşı da alabiliyor. Aynı şekilde Sivil Toplum Kuruluşları tarafından da boşanan kadınlara her ay düzenli olarak maddi destekler sunulabiliyor. Boşanmış ve işsiz kalan kadınlara ise bağlı bulunulan il veya ilçedeki İş-Kur şubesi tarafından iş istihdamı yapılabiliyor. Sayılan tüm olanaklar ayrıca sosyal devlet olmanın en temel özellikleri arasında yer alıyor. Bu doğrultuda boşanan kadınların maddi destekler açısından herhangi bir mağduriyet durumu yaşaması söz konusu değildir.
Dul Maaşı
Boşanan kadınların en çok almaya hak kazandığı sosyal yardımlardan biri de dul maaşıdır. Fakat bu maaşın alınabilmesi için ilk olarak yasal kapsamda belirtilen kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Önceki dönemlerde eşi vefat eden kadınlar ayda 275 TL olmak şartıyla her 2 ayda bir olmak üzere toplamda 550 TL dul maaşı alabiliyordu. Ancak yapılan yeni düzenleme ile birlikte Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bu miktarda değişiklik yapılmasına karar verdi. Buna göre 2020 yılından itibaren bu maaşın ayda 325 TL olmak koşulu ile 2 ayda toplamda 650 TL miktarına yükseltilmesi bekleniyor. Dolaysıyla eşi vefat eden kadınların bu maaşa 2020 yılında da başvuru yapması ve başvurunun kabul görmesi durumunda bu maaşı almaya hak kazanabiliyor.
Ayni Ve Nakdi Destekler
Boşanan kadına aynı zamanda devlet tarafından hem ayni ve hem de nakdi destekler sunulabiliyor. Ayni destekler daha çık gıda üzerine yapılan desteklerdir. Nakdi destekler ise isminden de anlaşılacağı üzere maddi olarak yapılan desteklerdir. Her iki destekler de her ay düzenli bir biçimde gerçekleştiriliyor. Boşanan kadınların ilgili devlet birimlerine başvurması ve gerekli şartları taşıması yeterlidir. Başvuru sonucu ilgili kurumların yoğunluğa göre değişkenlik gösterebiliyor. Ancak genellikle birkaç gün içerisinde neticeleniyor.
Boşanan kadının ayrıca engelli çocuğu bulunması durumunda da devlet hastanesinden engelli sağlık raporu alarak ilgili resmi kurumlara sunduktan ve başvurunun kabul görmesi sonrasında engelli maaşı da alabiliyor. Ya da aynı şekilde Vakıflar Genele Müdürlüğü İl Şubesinden de engelli sağlık raporu teslim ederek belirtilen şartların taşınması durumunda Engelli Muhtaç Aylığı alınabilir. Dolaysıyla sosyal devlet kapsamda boşanan kadınlara da geniş sosyal hak ve imkanlar sunulmuştur.